WH Wijkopers

Laatste nieuws

18-11-2017

Winnende Wijnen van het 23ste Proefschrift Wijnconcours

Lees verder...

Laatste nieuws

18-11-2017

De Beste Italiaanse wijnen volgens Vini D'Italia van Gambero rosso 2012

Lees verder...

Laatste nieuws

18-11-2017

Hans Tschida is beste zoete wijnmaker van 2012

Lees verder...

Joostenberg (BIO)

         

Joostenberg is gelegen in het Muldersvalei-gebied, circa 15 km ten noorden van Stellenbosch en 15 km ten westen van Paarl. De wijnen vallen onder de herkomstbenaming 'Wine of Origin Paarl'.
Joostenberg is sinds 1879 in het bezit van de familie Myburgh. Vroeger was het een gemengd agrarisch bedrijf, hoewel vanaf het begin van de 19e eeuw ook wijn en brandy geproduceerd werd. Tussen 1947 en 2000 werden de druiven verkocht aan de plaatselijke coöperatie, maar sinds de milleniumwisseling hebben de broers Tyrrel en Philip Myburgh besloten het wijnmaken te hervatten. Inmiddels zijn ook de kinderen van Philip nauw bij het bedrijf betrokken.

De bodem in de Muldervlei bestaat uit zware klei met een toplaag waarin keien en verweerd graniet voorkomen. Ook lichtere bodems zijn aanwezig. De jaarlijkse neerslag bedraagt 640 mm, en gedurende het rijpingsseizoen worden de druiven gekoeld door de ochtendmist én door de zuidwestelijke winden die 's middags van de Atlantische Oceaan afkomen. Dankzij die ochtendmist kan ook de botrytis cinerea gedijen, die zorgt voor wijnen met edele rotting.

Joostenberg produceert een beperkte serie wijnen, zowel rood als wit. De familie Mybergh is ervan overtuigd dat wijnen een uitdrukking moeten zijn van de plaats waar ze verbouwd worden. Zij werken in de wijngaard en de kelder dan ook op milieuvriendelijke en duurzame wijze. Uiteraard moet het ook een plezier zijn de wijnen te drinken. De productie bedraagt jaarlijks een kleine 100.000 flessen, 35% rood, 50% wit en 15% zoet (Noble Late Harvest). Deze Noble Late Harvest behoort tot de hoogste categorie zoete wijnen van Zuid-Afrika. De wijnen moeten een minimum van 50 gram restsuiker per liter bevatten en de druiven moeten aangetast zijn door edele rotting.

Naam 01-Family Blend Wit
Producent Joostenberg (BIO) / Paarl
Land Zuid-Afrika
Streek Paarl
Jaar 2013
Formaat 75 cl
Type Wit
Druivenrassen Chenin blanc(84%), Viognier(12%), Rousanne(4%)
Oogst Handmatig
Website Joostenberg
Naar boven
Naam 02-Fairhead
Producent Joostenberg (BIO) / Paarl
Land Zuid-Afrika
Streek Paarl
Jaar 2011
Formaat 75 cl
Type Wit
Appellatie Paarl
Wijngaard fruit afkomstig van diverse wijngaarden in de omgeving
Druivenrassen Chenin Blanc(79%), Viognier(21%)
Oogst handmatig
Vinificatie oude vaten, wilde gisten
Houtopvoeding 8 maanden sur lie op oude vaten
Neus gedroogde abrikoos, zure appel, citrus
Smaak vol en romig
Website Joostenberg
Naar boven
Naam 03-Family Blend Rood
Producent Joostenberg (BIO) / Paarl
Land Zuid-Afrika
Streek Paarl
Jaar 2012
Formaat 75 cl
Type Rood
Appellatie Paarl
Druivenrassen Shiraz(46%), Merlot(29%), Cab Sauvignon(19%), Tauriga Nacional(3%), Mourvedre(2%), Viognier(1%)
Oogst handmatig
Website Joostenberg
Naar boven
Naam 04-Syrah
Producent Joostenberg (BIO) / Paarl
Land Zuid-Afrika
Streek Paarl
Jaar 2012
Formaat 75 cl
Type Rood
Appellatie Paarl
Wijngaard graniet, zand
Druivenrassen Shyrah(94%), Viognier(6%)
Oogst handmatig
Vinificatie shyrah en viognier vergisten samen in één tank
Houtopvoeding 10 maanden in 500 ltr vaten
Kleur diep pruimenrood
Neus rijk en rokerig, vers rood fruit
Smaak rijk, fris, lange afdronk
Spijs veelzijdig
Website Joostenberg
Naar boven
Naam 05-Bakermat
Producent Joostenberg (BIO) / Paarl
Land Zuid-Afrika
Streek Paarl
Jaar 2011
Formaat 75 cl
Type Rood
Appellatie Paarl
Wijngaard goed afwaterende bodem met graniet
Druivenrassen Merlot(40%), Cabernet Sauvignon(44%), Shiraz(15%), Viognier(1%)
Oogst handmatig
Vinificatie ontstelen, licht kneuzen, gisten in open tanks
Houtopvoeding separaat in kleine vaten van Frans eiken, 12 maanden, blenden, nogmaals 6 maanden
Neus koffie, zwarte kersen
Smaak pruim, frambozen, stevige tannines
Website Joostenberg
Naar boven
Naam 06-Noble Late Harvest
Producent Joostenberg (BIO) / Paarl
Land Zuid-Afrika
Streek Paarl
Jaar 2013
Formaat 37,5 cl
Type Wit, zoet (botrytis)
Appellatie Paarl
Wijngaard 20 jaar oude stokken
Druivenrassen Chenin Blanc
Oogst handmatig
Vinificatie persen van hele trossen, gedeeltelijk ontsteeld, fermentatie 3 maanden op kleine eiken vaten
Houtopvoeding 9 maanden op vat, 25% oude vaten
Kleur bleek strogeel
Neus grapefruit, ananas, sinaasappelschil
Smaak prachtige balans tussen zuur en zoet
Spijs dessert
Website Joostenberg
Naar boven