WH Wijkopers

Laatste nieuws

07-04-2020

Winnende Wijnen van het 23ste Proefschrift Wijnconcours

Lees verder...

Laatste nieuws

07-04-2020

De Beste Italiaanse wijnen volgens Vini D'Italia van Gambero rosso 2012

Lees verder...

Laatste nieuws

07-04-2020

Hans Tschida is beste zoete wijnmaker van 2012

Lees verder...

Château Tour Baladoz

Evenals Château Tayet is Château Tour Baladoz eigendom van de familie De Schepper. Het wijndomein ligt drie kilometer ten zuiden van Saint Emilion, in het dorpje Saint Laurent des Combes. Overheersend druivenras in het gebied is de merlot, die dieprode, uiterste krachtige wijnen oplevert.

De geschiedenis van dit château gaat terug tot de negentiende eeuw. Het torentje waar het kasteel zijn naam aan dankt, werd echter pas gebouwd in 1911. Reeds in die tijd komt het kasteel als wijndomein voor in het beroemde naslagwerk over de wijnen van Bordeaux, van Charles Cocks en Edouard Féret. Al in de editie van 1868 van dit werk, Bordeaux et ses Vins, staat het domein als wijngaard vermeld. In 1929 geven Cocks en Féret, in de tiende uitgave van hun boek, de volgende beschrijving: 'Château Tour Baladoz geniet een uitstekende ligging en biedt de bezoeker op het hoogste punt van deze regio een fantastisch uitzicht op de terrasgewijs aangelegde muren. De wijngaard ligt in zijn geheel op een grond van klei- kalkachtige samenstelling op een rotsachtige ondergrond en is beplant met de meest verfijnde wijnstoksoorten uit de streek. Hij produceert een uiterst volle, geurige, zachte, fijne en ronde wijn, kortom een perfecte wijn die alle kwaliteiten van een grand premier cru heeft.'
In de 21ste eeuw is daar eigenlijk weinig meer aan toe te voegen. Behalve misschien dat het domein sinds 1947 in bezit van de huidige eigenaren komt, en dat deze eind jaren negentig veel renovatie werkzaamheden aan het gebouw én de kelders hebben verricht.

Naam 01-Saint Emilion Grand Cru
Producent Château Tour Baladoz / Bordeaux
Land Frankrijk
Streek Bordeaux
Jaar 2004
Formaat 37,5 cl 75 cl
Type rood
Appellatie AOC Saint Emilion Grand Cru
Wijngaard leeftijd van de stokken circa 30 jaar, bodem klei en kalk op helling
Druivenrassen Merlot (80%), Cabernet franc (15%), Cabernet sauvignon (5%)
Vinificatie ontstelen, traditionele vinificatie met inweking van 3 tot 5 weken, temperatuurcontrole
Houtopvoeding 12-18 maanden in eiken vaten, 50% nieuw hout
Kleur diep donkerrood
Neus rood fruit
Smaak krachtig, maar ook soepel
Spijs wild, konijn, rood vlees, zachte kazen
Website niet beschikbaar
Naar boven