WH Wijkopers

Laatste nieuws

18-11-2017

Winnende Wijnen van het 23ste Proefschrift Wijnconcours

Lees verder...

Laatste nieuws

18-11-2017

De Beste Italiaanse wijnen volgens Vini D'Italia van Gambero rosso 2012

Lees verder...

Laatste nieuws

18-11-2017

Hans Tschida is beste zoete wijnmaker van 2012

Lees verder...

Coume del Mas

 

Het nog jonge domein Coume del Mas in het gehucht Cospron, in de Roussillon, van Philippe en Nathalie Gard heeft al veel belangstelling getrokken en lof geoogst. In de Guide Hachette van 2008 krijgen zowel de rode wijnen met herkomst Collioure als de 'vin doux naturel' uit Banyuls een eervolle vermelding.
Na een vakantie in het gebied besloten Philippe en Nathalie dat ze hier, in Frankrijks warmste en meest historische wijnbouwgebied, een bedrijf wilden starten. Philippe had reeds zijn sporen in de wijngaard verdiend, onder andere in Chablis en Pomerol. Na enige tijd zoeken konden ze een fantastisch stuk land in de buurt van het schilderachtige Collioure aanschaffen, lokaal bekend als Coume del Mas. Daarnaast kochten ze een paar percelen in Banyuls.

Coume del Mas is gelegen op steile hellingen met terrassen die vooral bestaan uit 'schist', verweerde leisteen. Vanwege het warme mediterrane klimaat liggen veel wijngaarden hoger op de heuvel, om 's nachts zoveel mogelijk van de afkoeling te profiteren.
Coume del Mas maakte vooral rode en versterkte wijnen. Daarnaast is er een prettige rosé en een geringe hoeveelheid wit. De rode wijnen zijn gemaakt van de druivensoorten grenache, mourvèdre en carignan. Daarnaast wordt ook syrah gebruikt in de basiswijn. De Banyuls Quintessence, een vin doux naturel, wordt gemaakt van 100% grenache. De rendementen in het gebied zijn extreem laag: voor de Banyuls 10 hl per hectare, voor de rode wijnen soms slechts 15 tot 20 hl/ha.
Nieuwe inzichten en technieken worden niet geschuwd: druiven worden heel vroeg in de ochtend geplukt, het fruit wordt in gekoelde vrachtwagens naar de persen gereden en vervolgens ontsteeld. Voor de rode Collioure wordt een inweking (maceration prefermentaire) toegepast, waarna een traditionele gistingsfase met pigeage (onderdompeling van de massa pulp en pitjes) volgt. Rijping geschiedt enerzijds op roestvrijstalen tanks, anderzijds op nieuwe vaten van Frans eikenhout. De rijping duurt zo'n 12 tot 14 maanden, gedurende welke regelmatig omroeren van het bezinksel plaatsvindt (élevage sur lie en batonnages).

Naam 01-Folio
Producent Coume del Mas / Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Jaar 2012
Formaat 75 cl
Type wit
Appellatie AOC Collioure
Druivenrassen Grenache gris(90%), Grenache blanc(10%)
Oogst vroeg in de ochtend, wijngaarden met zeer lage opbrengsten, vervoer van de druiven bij lage temperaturen
Vinificatie 21 dagen fermentatie, met oproeren van de droesem
Houtopvoeding zes maanden op 30% nieuwe barriques, 70% oudere vaten
Smaak natuurlijke zuurgraad, fraaie eikenhouten invloeden
Website Coume del Mas
Naar boven
Naam 02-Schistes Collioure Rouge
Producent Coume del Mas / Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Jaar 2012
Formaat 75 cl
Type rood
Appellatie Collioure
Druivenrassen Grenache Nior(100%)
Oogst vroeg in de ochtend
Vinificatie ontstelen, koude inweking, langzame fermentatie op rvs
Houtopvoeding geen
Kleur rood
Website Coume del Mas
Naar boven
Naam 03-Quadratur Collioure Rouge
Producent Coume del Mas / Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Jaar 2010
Formaat 75 cl
Type rood
Appellatie AOC Collioure
Druivenrassen 50% Grenache, 30% Mourvèdre, 20% Carignan
Vinificatie ieder druivenras apart, batonnage
Houtopvoeding 70% nieuw hout voor 12 maanden, 30% op tank
Website Coume del mas
Naar boven
Naam 04-Abysses Collioure Rouge
Producent Coume del Mas / Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Jaar 2009
Formaat 75 cl
Type rood
Appellatie AOC Collioure
Druivenrassen Grenache(50%), Syrah(50%)
Oogst vroeg in de ochtend
Vinificatie ontstelen, koude inweking, langzame fermentatie, pigeage
Houtopvoeding 12-14 maanden nieuw Frans eiken, batonnage
Kleur rood
Smaak vlezige smaak, met toasty eiken en pruimen en fruit, vet en karaktervol
Website Coume del Mas
Naar boven
Naam 05-Banyuls Galateo
Producent Coume del Mas / Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Jaar 2012
Formaat 50 cl
Type vin doux naturel
Appellatie AOC Banyuls
Druivenrassen Grenache noir
Houtopvoeding 6 maanden
Kleur rood
Smaak De koele winden accentueren het vrucht karakter
Website Coume del Mas
Naar boven
Naam 06-Banyuls Quintessence
Producent Coume del Mas / Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Jaar 2010
Formaat 75 cl
Type rood
Appellatie AOC Banyuls
Druivenrassen Grenache noir
Oogst zeer rijp fruit
Houtopvoeding 18 maanden op nieuw eiken
Smaak perfecte rijpheid van fruit en een formidabele tannine structuur
Website Coume del Mas
Naar boven
Naam 07-Farniente Collioure Rosé
Producent Coume del Mas / Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Jaar 2013
Formaat 75 cl
Type rosé
Appellatie Collioure
Druivenrassen Grenache noir
Website Coume del Mas
Naar boven
Naam 08-Banyuls blanc
Producent Coume del Mas / Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Jaar 2010
Formaat 50 cl
Type wit
Druivenrassen Grenache gris en blanc
Houtopvoeding 6 maanden
Smaak geroosterde kokos en noten met citrus, grapefruit, perzik en kiwi smaken.
Website Coume del Mas
Naar boven