WH Wijkopers

Laatste nieuws

18-11-2017

Winnende Wijnen van het 23ste Proefschrift Wijnconcours

Lees verder...

Laatste nieuws

18-11-2017

De Beste Italiaanse wijnen volgens Vini D'Italia van Gambero rosso 2012

Lees verder...

Laatste nieuws

18-11-2017

Hans Tschida is beste zoete wijnmaker van 2012

Lees verder...

Grand Frères

In Passenans, 65 km ten oosten van Chalon-sur-Saône, bevinden zich de wijngaarden van de familie Grand. Passenans ligt in de Jura, een gebied dat als een van de eerste in 1936 een speciale herkomstbenaming voor wijn kreeg. In deze streek leefde en werkte ook Louis Pasteur, die met zijn wetenschappelijk onderzoek de basis heeft gelegd voor de moderne oenologie.
Vanaf 1976 zijn 22 ha wijngaard van het domein Grand Frères aangeplant, die inmiddels een fraaie leeftijd hebben bereikt. De moderne en functionele wijnkelder werd gebouwd in 1985.
Het familiebedrijf Grand Frères richt zich voornamelijk op kwaliteit en authenticiteit. De wijngaarden worden milieuvriendelijk bewerkt; in de kelder gaan traditie en moderne inzichten hand in hand. De afgelopen jaren heeft het bedrijf bovendien veel gestoken in restructurering en vernieuwing. Nieuwe specialisten zijn aangetrokken om de kennis en het vakmanschap van de familie te versterken. Het resultaat mag er zijn, want in 2007 won het bedrijf maar liefst dertien gouden, tien zilveren en vijf bronzen medailles.

Wijnen worden gemaakt van in de Jura toegestane druivenrassen: chardonnay en savagnin voor witte wijnen, trousseau, poulsard en pinot noir voor rood en rosé. Uiteraard worden ook de streekspecialiteiten vin jaune (savagnin), vin de paille (savagnin, chardonnay en poulsard) en Macvin (chardonnay) gemaakt.

Vin jaune is een zeer speciale wijn die alleen in de Jura gemaakt wordt. De wijnen liggen zes jaar op eikenhouten vaten en mogen gedurende die tijd niet bijgevuld worden. Op de wijn ontstaat een gistdeken die zorgt voor een heel bijzondere, sherryachtige geur en smaak. Na die zes jaar is van een liter most nog slechts 62 cl overgebleven. Deze 62 cl wordt gebotteld op een speciaal type fles, de clavelin. Een fles vin jaune kun je werkelijk eeuwenlang bewaren!

Vin de paille is een zoete wijn gemaakt van - oorspronkelijk op stromatten - ingedroogde, zeer rijpe tot overrijpe druiven.

Macvin maak je door aan het onvergiste druivensap, de most, brandewijn van wijnmoer (marc de vin) toe te voegen.

Naam 01-Côtes du Jura Blanc
Producent Grand Frères / Jura en Savoie
Land Frankrijk
Streek Jura en Savoie
Jaar 2011
Formaat 75 cl
Type wit
Appellatie Côtes du Jura
Druivenrassen Chardonnay
Vinificatie traditioneel, met temperatuurcontrole, batonnage voor het einde van de gisting
Houtopvoeding 12 tot 18 maanden op eiken vaten
Kleur wit
Neus witte bloemen, honing, groene appel
Spijs schelp en schaaldieren, gebakken en gegrillde vis, patés, charcuterie, voorgerechten met roomsaus, zachte kazen, raclette, kaasfondue
Website Domaine Grand Frères
Naar boven
Naam 02-Macvin du Jura
Producent Grand Frères / Jura en Savoie
Land Frankrijk
Streek Jura en Savoie
Formaat 75 cl
Type versterkt, zoet
Appellatie Macvin du Jura
Druivenrassen Chardonnay
Vinificatie onvergist most versterkt met marc de vin du Jura
Houtopvoeding 12 maanden op eiken houten
Kleur ambergeel
Neus kweepeer, sinaasappelschil, gekonfijt fruit, pruim
Spijs aperitief, digestief, dessertwijn
Website Domaine Grand Frères
Naar boven
Naam 03-Vin Jaune
Producent Grand Frères / Jura en Savoie
Land Frankrijk
Streek Jura en Savoie
Jaar 2002
Formaat 62 cl
Type wit
Appellatie Côtes du Jura
Druivenrassen Savagnin
Vinificatie traditioneel, met temperatuurcontrole, batonnage voor het einde van de gisting
Houtopvoeding 6 jaar op eikenhouten vaten
Kleur goudgeel
Neus noten, amandel, kruiden, appel, curry
Spijs gevogelte en konijn, wit vlees, sterke kazen
Website Domaine Grand Frères
Naar boven
Naam 04-Vin de Paille
Producent Grand Frères / Jura en Savoie
Land Frankrijk
Streek Jura en Savoie
Jaar 1999
Formaat 37,5 cl
Type wit/zoet
Appellatie Côtes du Jura
Druivenrassen Chardonnay, Savagnin, Poulsard
Oogst tros voor tros plukken
Vinificatie drie maanden drogen van de druiven, lange alcoholische gisting
Houtopvoeding 3 jaar in eikenhouten vaten
Kleur amberkleurig
Neus kweepeer, zachte kruiden (kaneel) en honing
Smaak dessertwijn
Spijs ganzenlever, taart, digestief
Website Domaine Grand Frères
Naar boven