Duitsland

Weingut Dr. Crusius

De familie Crusius woont al sinds 1576 in het dorpje Traisen en hun uit 1888 stammende gebouw is tot de dag van vandaag dé kern van wijnhuis Dr. Crusius.

Er is veel gebeurd sinds de zestiende eeuw. Van een agrarisch-wijnbouw gemengd bedrijf is Hans Crusius in de jaren ’50 van de 20e eeuw met een wijngaard van 7,5 hectare begonnen. Inmiddels heeft zoon Peter Crusius het oppervlak verdubbeld tot 17 hectare, verdeeld over zes verschillende gebieden binnen een afstand van acht kilometer van het wijnhuis. Deze gebieden zijn nu vooral met Riesling (65%), Pinot Blanc (20%), Müller-Thurgau (5%), Pinot Noir (5%) en andere Bourgondische druiven (5%) geplant, zoals bijvoorbeeld op de spectaculaire Traiser Bastei of de zeer steile Schlossböckelheimer Felsenberg. 70% van deze wijngaardgebieden zijn geclassificeerd als “Erste Lagen” (naar het statuut van de VDP Nahe), dus mag het “Grosses Gewachs” genoemd worden.

Peter Crusius behoort tot een zeer kleine groep van Duitse wijnboeren, die na zijn studie de kwaliteit kwestie wetenschappelijk voortzet.