Duitsland

Weingut Friedrich Becker

In het dorpje Schweigen, op de grens van Frankrijk en Duitsland, ligt het Weingut van Friedrich Becker en familie. Hier in de zuidelijke Pfalz is het grensverkeer met de Elzas van oudsher intensief. Dit heeft zijn uitwerking op het eten, de sfeer en natuurlijk de wijnen. De wijngaarden van het wijngoed liggen zelfs deels in Duitsland en deels in Frankrijk!

Met zijn witte wijnen laat het domein al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw van zich horen; sinds 1989 behoren ook de rode wijnen, gemaakt van spätburgunder, tot de top van Duitsland. De nieuwe eeuw heeft bovendien opnieuw een kwaliteitsverbetering in de witte wijnen laten zien. Al met al behoort Friedrich Becker, samen met zijn kinderen Fritz en Helena en zijn keldermeester Stefan Dorst, tot de top van Duitsland. Het bedrijf is lid van de VDP.

In de bodem tref je vooral leem, löss en kalkhoudende mergel. De zon schijnt in de Rijnvallei uitbundig; nergens in de Pfalz is het warmer dan hier. Alles is aanwezig om prachtige wijnen te maken, en dat doet Friedrich Becker al sinds jaar en dag. De wijngaarden worden op milieuvriendelijke wijze bewerkt: ongedierte wordt bestreden met natuurlijke vijanden. Bij de oogst wordt alleen het beste fruit geselecteerd; in de kelder krijgt iedere partij druiven die behandeling die het optimale uit het fruit weet te halen. Alle wijnen worden droog gevinifieerd, tenzij het natuurlijk de bedoeling is grote, ‘edelzoete’ wijnen te maken.

Er wordt gewerkt met zowel roestvrijstalen tanks als met eikenhouten vaten, al naar gelang de wijnstijl die nagestreefd wordt. Zowel bij de rode als bij de witte wijnen worden sinds enige tijd met succes kleine barriques gebruikt.