Duitsland

Weingut Dr. Randolf Kauer (BIO)

Het Weingut van Dr. Randolf Kauer en zijn vrouw ligt in Bacharach, langs de Rijn. Dit Oberen Mittelrheintal staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco; het is dan ook een van de mooiste en cultuurhistorisch rijkste landschappen van Duitsland. Randolf Kauer startte in 1982 met zijn bedrijf, maar moest al snel uitbreiden vanwege de grote vraag naar zijn Rieslings.

Op dit moment zijn 3.3 hectare van de beste hellingen in het Mittelrhein-gebied in productie. De stenige bodem van de hellingen (hellingspercentage 50-70%) met zachte Tonschiefer (een leisteensoort) fungeert als extra warmtebron voor de wijngaard; op deze manier worden optimale omstandigheden geschapen voor de Riesling, die dan ook 90% van de druivenaanplant uitmaakt. Daarnaast staat 10% Spätburgunder aangeplant.

De hellingen waar Kauer wijngaarden bezit zijn de volgende: Bacharach: Bacharacher Kloster Fürstental en Bacharacher Wolfshöhle; Oberwesel: Oberweseler Oelsberg; Oberdiebach: Oberdiebacher Fürstenberg en Urbar: Urbarer Beulsberg, voor de Riesling wordt een opbrengst van 50-60 hl/ha nagestreeft. Daarnaast wordt zoveel mogelijk ecologisch gewerkt. Het bedrijf is aangesloten bij het Bundesverband Ökologischer Weinbau (ECOVIN) en wordt jaarlijks gecertificeerd. Naast stille wijnen maakt Randolf Kauer ook sekt en tresterbrand, de Duitse vorm van grappa of marc.