Duitsland

Weingut Huber

Meer dan 700 jaar geleden bracht een kloosterorde bekend als cisterciënzers Spätburgunder naar Malterdingen. Het landgoed van de monniken, “curie” genoemd, bevond zich op dat moment in Mönchhofmatten, daar waar vandaag het Weingut Huber ligt. De monniken kwamen in Malterdingen op hetzelfde terroir; de “Muschelkalk” (verwering de grond), zoals in de Bourgogne.

Ze brachten de hoge kunst van het maken van wijn mee. In boeken en verschillende wijnlexicons wordt de Spätburgunder als synoniem nog onder de naam “Pinot Noir” en “Malterdinger” vernoemd.

Een speciaal kenmerk van de wijnmakerij is echter de term “Malterer”. Deze full-bodied witte wijn is een blend van witte Bourgogne wijn en Freisamer, een ras dat meer dan 70 jaar geleden in Freiburg ontstond; een kruising tussen Ruländer en Sylvaner. Huber is in het bezit van een perceel Freisamer, vier hectare wereldwijd.

De aanplant van het 26 hectare Weingut is voornamelijk Pinot Noir, maar de andere Pinot variëteiten: Pinot Blanc en Pinot Gris, Chardonnay en Auxerrois. De laatste twee worden verkregen uit meer dan 40 jaar oude wijnstokken.

De filosofie van Bernhard Huber is, laat alle wijnen grondig langdurige fermenteren. Daardoor produceren ze bijna uitsluitend droge wijnen.