Frankrijk

Château Camplazens

Château Camplazens ligt in de Languedoc, oostelijk van Narbonne tussen de snelweg en de Middellandse Zee. De wijnen van het domein mogen op het etiket naast de term Côteaux du Languedoc ook de toevoeging La Clape voeren. La Clape is een kleine zone met een bijzonder terroir: slechts 26 wijngaarden liggen op een plateau van kalksteen, 15 kilometer lang en 6 kilometer breed. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over zee. La Clape is beschermd natuurgebied; wijnbouw is de enig toegestane economische activiteit. Uiteraard komen in de wijnen van La Clape de geuren van de ‘garrigue’ terug: de rozemarijn, tijm, lavendel, salie en andere wilde bloemen en kruiden die overal in de Languedoc zo rijk bloeien.

Eigenaren van Chateau Camplazens zijn Susan en Peter Close, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Engeland. Met de aankoop in 2000 van dit wijndomein ging een droom in vervulling. Hun streven is de mogelijkheden van La Clape te ontwikkelen en een wijn te produceren die rijk en vol is en waarin de smaken en aroma’s van dit speciale microklimaat tot uiting komen.

Na hun aankoop van het bedrijf zijn als eerste de kelders en de apparatuur gemoderniseerd. Vergisting kan nu geschieden onder gecontroleerde omstandigheden. Als eersten in de Languedoc schaften Susan en Peter Close bovendien een pigeage-machine aan. Het apparaat verplaatst zich van tank naar tank en breekt met regelmatige tussenpozen de dikke koek van schillen en pulp die bovenop de gistende most komt drijven.

De familie Close wordt geassisteerd door Yann Claustre, hoofd wijnmaker, die samen met zijn vrouw op het terrein woont. Daarnaast worden twee plaatselijke consultants ingehuurd.