Frankrijk

Coume del Mas

Het nog jonge domein Coume del Mas in het gehucht Cospron, in de Roussillon, van Philippe en Nathalie Gard heeft al veel belangstelling getrokken en lof geoogst. In de Guide Hachette van 2008 krijgen zowel de rode wijnen met herkomst Collioure als de ‘vin doux naturel’ uit Banyuls een eervolle vermelding.

Na een vakantie in het gebied besloten Philippe en Nathalie dat ze hier, in Frankrijks warmste en meest historische wijnbouwgebied, een bedrijf wilden starten. Philippe had reeds zijn sporen in de wijngaard verdiend, onder andere in Chablis en Pomerol. Na enige tijd zoeken konden ze een fantastisch stuk land in de buurt van het schilderachtige Collioure aanschaffen, lokaal bekend als Coume del Mas. Daarnaast kochten ze een paar percelen in Banyuls.

Coume del Mas is gelegen op steile hellingen met terrassen die vooral bestaan uit ‘schist’, verweerde leisteen. Vanwege het warme mediterrane klimaat liggen veel wijngaarden hoger op de heuvel, om ‘s nachts zoveel mogelijk van de afkoeling te profiteren.

Coume del Mas maakte vooral rode en versterkte wijnen. Daarnaast is er een prettige rosé en een geringe hoeveelheid wit. De rode wijnen zijn gemaakt van de druivensoorten grenache, mourvèdre en carignan. Daarnaast wordt ook syrah gebruikt in de basiswijn. De Banyuls Quintessence, een vin doux naturel, wordt gemaakt van 100% grenache. De rendementen in het gebied zijn extreem laag: voor de Banyuls 10 hl per hectare, voor de rode wijnen soms slechts 15 tot 20 hl/ha.

Nieuwe inzichten en technieken worden niet geschuwd: druiven worden heel vroeg in de ochtend geplukt, het fruit wordt in gekoelde vrachtwagens naar de persen gereden en vervolgens ontsteeld. Voor de rode Collioure wordt een inweking (maceration prefermentaire) toegepast, waarna een traditionele gistingsfase met pigeage (onderdompeling van de massa pulp en pitjes) volgt. Rijping geschiedt enerzijds op roestvrijstalen tanks, anderzijds op nieuwe vaten van Frans eikenhout. De rijping duurt zo’n 12 tot 14 maanden, gedurende welke regelmatig omroeren van het bezinksel plaatsvindt (élevage sur lie en batonnages).