Frankrijk

Domaine de Mont d’Hortes

In de Languedoc gebeurt het! In deze roerigste wijnstreek van Frankrijk worden de spannendste wijnen gemaakt, zowel door jonge ondernemende Fransen als francofiele buitenlanders. Maar daarnaast kan de streek ook bogen op een lange wijntraditie, teruggaand tot de Romeinen.

De zonnige streek die als een halve maan om de Franse Middellandse Zeekust ligt, biedt prachtige kansen voor innovatieve wijnmakers, of ze nu binnen of buiten de regels van de appellations wijn willen maken. Nergens in Frankrijk hebben de Vin de Pays zo’n hoog niveau, nergens gaan de ontwikkelingen zo snel.

Een van die ondernemende wijnmakers is Roch Anglade, die samen met zijn broer en andere familieleden sinds een aantal decennia het oude familiebedrijf nieuw leven heeft ingeblazen. In de streek bij Pézenas, aan de samenvloeiing van de Thongue en de Hérault, ligt hun domein, Mont d’Hortes: berg van tuinen. Langs het domein loopt de Via Domitia, de oude Romeinse heerbaan naar Narbonne. In de omgeving zijn diverse Romeinse villas opgegraven, compleet met oude wijngaardaanplant.

De wijngaarden van Mont d’Hortes liggen op terrassen met een kalkhoudende kleibodem vol kiezels, in het plaatsje Saint Thibery tussen Béziers en Montpellier. Jacques, Jean-Victor en Roch Anglade hebben Domaine de Mont d’Hortes sinds 1986 stevig gemoderniseerd. Jacques en Jean-Victor zijn verantwoordelijk voor de wijngaarden, oenoloog Roch maakt de wijn. Hun investeringen in wijngaard en kelder hebben zich in de loop der jaren terugbetaald in nationale en internationale erkenningen. En toch zijn hun wijnen nog steeds zeer scherp geprijsd! Wij bieden van dit domein een aantal wijnen met de herkomstbenaming Vin de Pays des Côtes de Thongue: een Sauvignon Blanc, een Chardonnay en een Merlot. Daarnaast is er de Cuvée Quatre Saisons in rood en rosé. En de Cuvée Péres Martin in rood.