Frankrijk

Paul Kubler

Twintig kilometer ten zuiden van Colmar, al in de Oudheid bekende Vallis Praenobilis aan de voet van de Vogezen, ligt Soultzmatt, waar Paul Kubler zijn wijnen maakt. De wijnbouwtraditie wordt in de familie Kubler al sinds 1620 van vader op zoon doorgegeven, dus we kunnen rustig spreken van een bedrijf met ruime ervaring. Philippe, zoon van Paul, is oenoloog en maakt sinds 2001 de wijnen; Philippe is de dertiende generatie!

Totaal zijn in de Vallée Noble 9 ha. beplant. Een deel van de wijngaarden van Kubler valt onder de Grand Cru Zinnkoepflé, dat een zeer warm en droog microklimaat heeft. De bodem is schraal en bestaat uit kalkhoudende zandsteen. De combinatie van klimaat en bodem komt vooral de Gewurztraminer en de Pinot Gris ten goede; het levert zeer krachtige en pittige wijnen op.

Bij Kubler gaan tradities en moderne technieken hand in hand, om de kwaliteit van de wijnen zo hoog mogelijk te houden. Aan het werk in de wijngaard: het snoeien, het ploegen, de bemesting, het opbinden en de ‘groene oogst’ bijvoorbeeld, wordt zeer veel aandacht besteed. De druiven worden met de hand geoogst om het fruit zo fris en gaaf mogelijk naar de kelder te brengen. Vinificatie gebeurt op grote eiken vaten, waarbij de wijnen geregeld acht tot tien maanden op hun droesem (sur lie) mogen rusten. De gisting vindt plaats onder temperatuurgecontroleerde omstandigheden.