Frankrijk

Stéphane Montez

Sinds Stéphane Montez, tiende generatie wijnmaker, het werk van zijn vader op Domaine du Monteillet heeft overgenomen, is de (inter)nationale aandacht voor dit bedrijf enorm gestegen. Robert Parker heeft bijvoorbeeld de Condrieu van dit kleine domein (10 ha.) in Chavannay een zeer lovende beoordeling gegeven.

Het domein is gelegen op een plateau aan de rand van het Parc Naturel Régional des Monts d’Ardèche. In totaal bezit de familie Montez 10 ha., verspreid over diverse appellations van de Noordelijke Rhône. Naast Condrieu wordt namelijk ook Saint-Joseph (wit en rood) en Côte-Rotie (in zeer beperkte oplage) gemaakt. Ook deze wijnen krijgen zeer goede recensies. Tot voor enkele jaren exploiteerde de familie ook fruitbomen en werden er geiten gefokt. Sinds kort gaat de aandacht echter exclusief uit naar de wijngaarden. De witte Saint-Joseph La Cabriole verwijst in de naamgeving nog naar de geiten.

Stéphane Montez behoort tot de nieuwe lichting jonge en ondernemende wijnmakers die ruime ervaring hebben opgedaan in het buitenland alvorens ze het familiebedrijf overnamen: Stéphane werkte en studeerde in Engeland, Australië, Zuid-Afrika en Californië. Zijn enthousiasme en kennis hebben al tot spannende nieuwe ontwikkelingen geleid, en zijn wil om te experimenteren met bijvoorbeeld nieuwe houtsoorten voor de vaten heeft prachtige wijnen opgeleverd.

De bewerking van de wijngaard is milieuvriendelijk: de bodem is begroeid met gras, om het gebruik van onkruidverdelgers te beperken en bodemerosie tegen te gaan. (Erosie is op de uiterst steile hellingen langs de Rhône een groot aandachtspunt.) Het gebruik van middelen om de wijnstokken tegen insecten en ziekten te beschermen wordt tot een minimum beperkt. Ook in de kelder wordt niet al te stevig ingegrepen in het proces: Montez vertrouwt op de combinatie van mooi rijp fruit en nieuw eiken.