Italië

Coffele

Een oud familiebezit werd nieuwe leven ingeblazen toen Guiseppe Coffele in 1970 trouwde met Giovanna Visco. Samen besloten ze het onderwijs te verlaten en het uit de negentiende eeuw stammende wijngoed van de Visco’s opnieuw in gebruik te nemen. De wijngaarden werden geherstructureerd en nieuwe druivenstokken aangeplant. Inmiddels is ook de volgende generatie betrokken bij het wijngoed: zoon Alberto is de wijnmaker, dochter Chiara ontvangt de gasten.

De wijngaarden van het bedrijf liggen in de heuvels van Castelcerino, in het hart van het klassieke Sovjetgebied. De wijnen worden gemaakt in het historische centrum van het stadje Soave. Gebruikte druivenrassen zijn vooral de traditionele garganega en de trebbiano di Soave. Daarnaast werd in de jaren zeventig een beetje chardonnay en sauvignon blanc aangeplant. Vanaf 2000 is Alberto aan het experimenteren met rode druivensoorten. Inmiddels is 1,5 ha aangeplant, waarvan 75% merlot.

Sinds Alberto Coffele in 1995 het wijnmaken heeft overgenomen van zijn vader, hebben de Soaves van Azienda Agricola Coffele al regelmatig van zich laten horen. De internationale aandacht groeit bovendien sinds Chiara het team is komen versterken. De wijnen kenmerken zich door frisheid, finesse en subtiele mineraliteit. Alberto weet als geen ander de kwaliteiten van het fruit in zijn wijnen naar boven te halen. Er wordt bij Coffele dan ook veel aandacht besteed aan de wijngaard en de oogst: alle druiven worden handmatig geplukt en in kleine kratjes naar de persen vervoerd, om het fruit zo gaaf mogelijk te houden.

In 2011 heeft de Recioto di Soave le Sponde 2009 de TRE BICCHIERI 2012 gekregen.