Italië

Contesa

Hoewel Rocco Passetti’s overgrootvader Antonio Caramanico al wijn maakte in de heuvels rond Miglianico in de Abruzzen, is Azienda Agricola Contesa nog relatief jong. Na een opdeling van zijn vaders bedrijf is Rocco, wijnbouwer en oenoloog, zijn eigen weg gegaan.

De wijngaarden van Contesa liggen vooral in het Collecorvino district, in de buurt van Pescara, op 260 meter boven zeeniveau. Het gebied ligt vrij ver van zee, en de bodem bestaat uit klei met zand of kalk.

Aan het snoeien en geleiden van de wijnstokken wordt veel aandacht besteed, evenals aan de oogst, die veelal handmatig gebeurt. In de kelder worden nieuwe technieken toegepast, maar daarbij wordt niet vergeten wat er centraal staat: het fruit, dat zoveel mogelijk voor zichzelf moet spreken. Voor de rijping van bijvoorbeeld de Montepulciano d’Abruzzo worden grote en middelgrote vaten van Slavonisch eikenhout gebruikt.

Azienda Agricola Contesa produceert twee lijnen: de makkelijk drinkbare Vigna Corvina en wat krachtigere wijnen met de naam Contesa. Deze laatste serie wijnen heeft ook een wat langere rijping nodig. De Contesa Montepulciano d’Abruzzo komt bijvoorbeeld pas na 4 tot 5 jaar flesrijping op de markt.

Voor alle wijnen van Azienda Agricola Contesa worden voornamelijk locale druivenrassen gebruikt: montepulciano voor rood, trebbiano en pecorino voor wit. Ook wordt een locale variant van rosé gemaakt: cerasuolo, eigenlijk een lichtere variant van de rode Montepulciano d’Abruzzo.