Italië

Dorigo

In Friuli is na de phylloxeraplaag aan het eind van de 19e eeuw herplant met druivenrassen van hoge kwaliteit, zoals cabernet sauvignon en merlot. Om deze reden treffen we in dit gebied naast mooie wijnen van inheemse druivenrassen als refosco, ribolla en picolit ook uitstekende ‘internationale’ wijnen. Eén van de bekendste en de beste is wel de Montsclapade van Dorigo.

Toen de familie Dorigo in 1966 de wijngaarden Ronc di Juri en Montsclapade kocht, was dat met de bedoeling kwalitatief hoogstaande wijnen te gaan maken. De wijngaarden zijn onderzocht en herplant; de plantdichtheid ging omhoog en de snoeiwijzen werden aangepast.

Grote oenologen werden aangetrokken om de wijnmaaktechnieken te optimaliseren. Dit leidde tot de aanschaf van houten vaten voor de vergisting, stromatten voor de droging van de picolitdruiven en strenge selectie van de druiven zowel in de wijngaard als nog eens in de kelder.

Inmiddels heeft Dorigo een stevige reputatie opgebouwd, die door bijvoorbeeld Robert Parker maar ook Hugh Johnson wordt erkend. De wijnen worden bijna allemaal gemaakt onder de herkomstbenaming Colli Orientale del Friuli, het beste wijngebied van Friuli. Onder deze herkomstbenaming vallen wijnen van één druivenras uit een omschreven gebied. Zeven rode en twaalf witte druivenrassen zijn toegestaan. Alleen de Montsclapade valt buiten de Colli Orientale del Friuli, aangezien het geen monocépagewijn is.