Italië

Tenuta San Leonardo

Op de linkeroever van de Adige, in zuidelijk Trentino, ligt het dorpje Sarnis. Wijn werd al in de Middeleeuwen in de Campi Sarni gemaakt. In 1215 vestigde zich hier de orde van de kruisheren; het klooster omvatte velden, bossen en wijngaarden. De plaats kreeg de naam van de beschermheilige, San Leonardo. In de 18e eeuw kwam het voormalige klooster in het bezit van de familie Gonzaga. De markiezen Guerrieri Gonzaga hebben het nog steeds in bezit en maken er nu schitterende wijnen.Op het 300 ha. grote terrein wordt 20 ha. besteed aan wijnbouw. Er heerst een zeer gematigd en geschikt microklimaat. De bergen bieden beschutting tegen wind en kou, de bodem bestaat uit afzettingen van de Adige. Bovendien werd geërodeerd puin aangevoerd van de kalksteenhoudende bergen.

Op de zonnige, zanderige hellingen staan cabernet franc en cabernet sauvignon, op de met kiezels bezaaide vlakkere stukken is merlot aangeplant. San Leonardo heeft bewust gekozen voor het aanplanten van internationale rassen, al komen ook lambrusco, teroldego en marzemino op het landgoed voor.

Voor de cabernet franc levert dit fantastische resultaten. Deze druif vormt dan ook een belangrijk aandeel in de wijn, waarbij hij verantwoordelijk is voor elegantie en ouderingspotentieel van de wijnen van San Leonardo. De eeuwenoude kelders van het klooster bieden uitstekende rijpingscondities voor de wijnen. De kelders liggen dan ook vol eiken barriques en rijen flessen. Daarnaast is op het landgoed een museum met historische landbouw gereedschappen en machines gevestigd.

In 2011 heeft de San Leonardo 2006 de TRE BICCHIERI 2012 gekregen.