Oostenrijk

Weingut Pittnauer

Bij Pittnauer pakken ze de zaken op eigenzinnige wijze aan. Eén blik op de website bijvoorbeeld en je begrijpt al dat dit geen standaard wijnproducent is. En die eigenzinnigheid heeft succes: in Gols, in Oostenrijks Burgenland, maken Gerhard en Brigitte prachtige rode wijnen van vooral inheemse druivenrassen als zweigelt, blaufränkisch en sant-laurent.

Kwaliteit, typiciteit en stilistiek zijn voor Pittnauer de kernbegrippen.

Met typiciteit wordt bedoeld dat de wijnen de bodem en het klimaat van het Burgenland moeten weerspiegelen. Stilistiek is een wat complexer begrip: kort samengevat is het de som van alle kleine beslissingen die op het gebied van wijngaardonderhoud en keldertechniek worden genomen om die speciale Pittnauer-vingerafdruk aan de wijnen mee te geven.

In de wijngaard wordt met groot respect voor de wijnstokken én de omgeving gewerkt: er wordt bijvoorbeeld niet met chemicaliën gespoten en het onkruid wordt door middel van omspitten en mechanische verwijdering bestreden. De oogst gebeurt handmatig en er vindt een strenge selectie van de druiven plaats.

Ook in de kelder wordt op zeer verantwoorde en geconcentreerde wijze gewerkt: temperatuurgecontroleerde vergisting, bescherming tegen oxidatie en overpompen van het sap over de pulp worden allemaal met beleid toegepast.

De wijnen rijpen gemiddeld zo’n 16 maanden op barriques bij een temperatuur van 10-16°C en een gecontroleerde luchtvochtigheid.

Sinds 2001 beschikt het Weingut over een zeer modern bedrijfsgebouw, midden in de wijngaarden. Gerhard Pittnauer zegt er zelf over: ‘Ons bedrijfsgebouw ziet eruit als van vandaag – wat velen als van overmorgen overkomt, maar ooit ook als van gisteren zal overkomen. Zo maken wij ook onze wijnen: zeer modern en van deze tijd, wat overkomt als hedendaags, maar in de grond van alle tijden is.